Press Releases

Kocaer Çelik GRI onaylı Sürdürülebilirlik Raporunu yayınladı Kocaer Çelik

İnsana ve doğaya saygı felsefesiyle geleceğe daha yaşanılabilir bir dünya bırakmayı hedefleyen Kocaer Çelik, sürdürülebilirlik performansını paydaşlarına uluslararası standartlarda sunma amacıyla ilk Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı. Kocaer Çelik'in sürdürülebilirlik bakış açısını geniş bir perspektifte sunan ve Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiatives- GRI) Standartları’na uygun hazırlanan rapor, şirketin 1 Ocak 2021 – 31 Aralık 2021 tarihleri arasındaki faaliyetleri kapsıyor.

Altı kıtada 140 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye’nin sektöründe en büyük çelik profil ihracatçılarından Kocaer Çelik, insana ve doğaya duyduğu saygıyla ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetimsel performansını içeren ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınladı. Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiatives- GRI) Standartları, temel seçeneğine uygun olarak hazırlanan rapor, Kocaer Çelik’in Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na uyumunu da ortaya koyuyor.

“Sürdürülebilirlik çalışmalarımızla mükemmelliğe bir adım daha yaklaşacağız”

Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, Sürdürülebilirlik Raporu’nda yer alan değerlendirmesinde Kocaer Çelik olarak 60 yılı aşkın tecrübe ve birikim ile ülke ekonomisine, topluma, çevreye, doğaya değer ve fark yaratma gayreti içerisinde olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük üreticilerinden biri olarak 2021 yılının sektördeki ve dünyadaki zorlu ekonomik dalgalanmalarına rağmen hedeflerimize ulaştık ve 473 Milyon Amerikan Doları satış cirosu elde ettik. Kocaer Çelik olarak, toplum ve çevreyi koruyan bir yaklaşımla hareket etmeyi, kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerini çalışanlar başta olmak üzere tüm paydaşlarıyla içselleştirip davranış ve yaşam biçimi haline getirmeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilir karlı büyüme ve tüm paydaşlarımıza değer yaratabilmek amacıyla bu yıl devreye aldığımız ve tamamen kendi tasarımımız olan “Kocaer Yönetim ve Mükemmellik Sistemi -KYMS” sistemini kendimize sürekli bir iyileştirme ve geliştirme metodolojisi olarak rehber edinmiş durumdayız. Strateji geliştirme, iş planları ile yönetim, hedeflerle yönetim, yalın üretim uygulamaları, dijital dönüşüm çalışmaları, süreçlerle yönetim, fikir yönetim sistemi, proje yönetim sistemi, taktir tanıma sistemi ve 35 kayıp yönetimi gibi kavramları içeren bu büyük modelde çeşitli komiteler, denetimler ile Kocaer Akademi bünyesindeki eğitimlerle mükemmelliğe bir adım daha yaklaşacağımıza inanıyoruz.”

2023’ün sonunda tükettiği elektrik enerjisinin tamamını kendisi üretmeyi hedefliyor.

Bugün İzmir Aliağa’da 85 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 280 bin metrekare alanda 800.000 ton/yıl kapasiteli 3 Çelik Profil Fabrikası, 100.000 ton/yıl kapasiteli Galvaniz Fabrikası ve 120.000 ton/yıl Servis Merkezi’nde sıfır atık yönetim sistemi ile üretimler yapan Kocaer Çelik, sektöründe sürdürülebilirlik konusuna öncülük ediyor. Tüm tesislerinin çatısında tamamladığı 15 milyon kWh gücüne sahip Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımıyla Ege Bölgesi’nin en büyük çatı GES’lerinden birine sahip olan Kocaer Çelik, tükettiği elektrik enerjisinin yüzde 33’ünü yenilenebilir kaynaklar üzerinden karşılıyor. Şirket, bununla beraber yılda 100 bin’in üzerinde ağaç dikimine eşdeğer ve 5 bin 700 ton karbon emisyon azaltımı sağlıyor. 2023 yılının sonuna kadar üretimdeki enerji ihtiyacını tamamen temiz ve yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefleyen Kocaer Çelik, 15 milyon kWh gücünde arazi GES, 15 milyon kWh gücünde ise Rüzgar Enerji Santrali (RES) yatırımlarına tüm hızıyla devam ediyor.

Sürdürülebilir hammadde ve su yönetimiyle ayak izini azaltıyor.

Kocaer Çelik, yaşam kaynağımız olan suyu da daha verimli kullanarak sürdürülebilir geleceğe katkı sağlıyor. Şirket, su ayak izini azaltmak için fabrikalarında 54 bin 708 metreküp yağmur suyu toplarken, biyolojik atıksu arıtma tesislerinde yıllık 37 bin 800 metreküp suyu arıtarak yer altı sularını da koruyor. 2023 yılında ise ISO 14046 kapsamında su ayak izini yüzde 5 azaltmayı hedefliyor.

Bunlarla beraber yaşam döngüsü anal­izi­ ­ile ürünlerinin ham maddeden bertaraf edilene kadar olan tüm süreçlerdeki­ çevresel etki­s­ini ­analiz eden Kocaer Çelik, %100 geri dönüştürülebilir hammadde kullanırken, hammadde dışı ürün tedariğinde ise verimli, daha düşük atık oluşturan ya da geri dönüşebilir kaynakları tercih ediyor. Sürdürülebilir kalkınma uygulamalarında önemli bir yere sahip olan atık yönetimi konusunda da sorumluluk alan Kocaer Çelik, 2021 yılında 87 ton atığı dönüştürerek ekonomiye geri­ kazandırdı. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında dikilen binin üzerinde fidan ile yılda 446 ton karbon emisyonunun azaltılmasını sağlayan Kocaer Çelik, enerji verimliliğini arttırıcı LED armatür değişikliği ile yılda 1173 ağaç dikimine eşdeğer 482 ton, fabrikalarında dizel araçlar yerine kullandığı hibrit araçlar sayesinde ise yılda 8 ton karbon salınımını engelliyor. Kocaer Çelik’in çevresel uyumluluk ve koruma amaçlı yatırımlarına ayırdığı bütçe sadece 2021 yılında 2 milyon 852 bin 662 TL olarak gerçekleşti.

Ülkemize LEED sertifikalı enerji ve çevre dostu üretim tesisi kazandıracak.

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası, ISO 45001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası ve ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikalarıyla sürdürülebilirlik standartlarına uyumlu çalışan Kocaer Çelik, 2022 yılında devreye aldığı Galvaniz Tesisi binasında enerji ve çevre dostu tasarımlar uygulayarak “Yeşil Bina” sertifikasyon işlemlerine başladı, USDGBC (Amerikan Yeşil Binalar Konseyi) tarafından derecelendirilmek üzere LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifika sistemine başvurusunu gerçekleştirdi.

Ar-Ge yatırımlarıyla katma değeri yüksek yeni ürünler geliştiriyor.

Kendi segmentinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belgelendirilen ilk Ar-Ge Merkezi’ni kuran Kocaer Çelik, Ar-Ge yatırımlarına toplam ciro içinde yüzde 1,2 oranında pay ayırıyor. Ar-Ge Merkezi çalışmalarında ürün çeşitliliğinin genişletilmesi ve katma değeri yüksek yeni ürünlerin geliştirilmesine öncelik verilirken, sayısal simülasyon, tasarım ve mühendislik yazılımları, deneyimli mühendis ve teknik kadrosu, laboratuvar altyapısı, prototip üretim gücü ve iş birlikleri ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yatırımlar sürdürülüyor. Maden sahalarında bir bütün olarak nihai kullanıma uygun satışı gerçekleştirilen Maden/Tünel profilleri, bağlantı kelepçesi ve fırçası, Kocaer Çelik’in Ar-Ge Merkezi’nde geliştirdiği ürünlere sadece birkaç örnek.

Sürdürülebilir dijital dönüşüm ile verimliliği artırıyor.

Tüm iş süreçlerinde Endüstri 4.0 (akıllı fabrika) yaklaşımı ile hareket eden Kocaer Çelik, robotik, otomatik paketlemeye geçiş, ürün doğrultma gibi otomatizasyon ve dijital dönüşüm projelerini hayata geçiriyor. Akıllı Paketleme Sisteminin ardından 2020 yılında Robotik Paketleme Sistemini hayata geçiren Kocaer Çelik, müşteri isteğine özgü paketleme şartlarını yerine getiren sistem ile çelik sektöründe ülkemizde bir ilke daha imza attı. SAP Success Factors uygulamasının kavramsal tasarımları ve entegrasyonu için çalışmalara ve RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) projesine başlayan şirket, 5 yıllık dijitalleşme yol haritası kapsamında başta üretim olmak üzere tüm iş süreçlerinde verimliliğin ve karlılığın arttırılmasını, kayıpların azaltılmasını hedefliyor. Kocaer Çelik, 2022 yılı sonunda A2 Fabrikasına, 2023 yılı ortasında ise A1 Fabrikasına yeni katma değerli ürünlerin üretimine yönelik son teknolojiyi kullanarak gerçekleştireceği yatırımlar ile de küresel rekabet gücünü ve ihracatını daha da arttırmayı hedefliyor.

Kocaer Akademi ile son 3 yılda 16 bin 756 saat eğitim gerçekleştirdi.

Yüzde 80 oranında çalışan bağlılığı skoruna sahip olan Kocaer Çelik, çalışanlarının mesleki ve kişisel gelişimlerini destekliyor, eğitim ve gelişim olanakları sunuyor. Öneri ve Ödüllendirme Sistemi ile çalışanlarının fikirlerini değerlendirirken, sosyal aktiviteler ile çalışanlarının sosyal hayatlarına da renk katmak için de çalışıyor. Bu kapsamda olta balıkçılığı, doğa ve gezi, bisiklet, futbol, kampçılık, topluma hizmet ve müzik olmak üzere 7 sosyal kulüp kuran şirket bu sayıyı 15’e çıkarmayı hedefliyor. Kocaer Akademi ile hem mesleki hem de kişisel gelişim eğitimleri sunan şirket, son 3 yılda 16 bin 756 saat eğitim gerçekleştirirken, 2022 yılında toplam 7 bin saat eğitim vermeyi hedefliyor.

SHARE